DEWAN MASYARAKAT
"Irfan Khairi Jutawan Muda"


Memperoleh keuntungan lumayan hingga mampu bergelar jutawan pada usia muda menjadi impian setiap insan. Pierre Omidyar, pengasas laman lelongan menerusi internet yang lebih dikenali sebagai eBay menjadi jutawan pada usia yang belum pun mencecah 30 tahun.

Berikutan kejayaan Omidyar, mendorong anak muda tempatan lulusan ijazah Sarjana Muda Reka Cipta Multimedia dari Universiti Staffordshire, United Kingdom [UK], Irfan Khairi, 28 tahun, menceburi perniagaan sendiri di Internet.

Pemuda kelahiran Perak, tetapi dibesarkan di Selangor dan sekarang menetap di Seremban ini mengaplikasikan sepenuhnya pengetahuan Internet dan Multimedia yang dipelajarinya untuk menjadi jutawan muda seawal umur 25 tahun. Tidak ada siapa yang menduga, anak muda yang agak pemalu dan sentiasa merendah diri ketika di bangku sekolah itu berjaya duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan tokoh jutawan Internet yang lain.

Menyoroti sejarah sebelum memegang status itu, Irfan setelah habis pengajian ijazah pertamanya menerima tawaran bekerja di salah sebuah syarikat teknologi maklumat [IT] terbesar di Birmingham iaitu Netmedia [UK] Ltd.

Sebagai pereka sistem multimedia dan perunding Internet, beliau bertanggungjawab mereka cipta sistem pembelajaran Internet untuk sekolah-sekolah di UK yang dikenali sebagai Learning Grid. Sekarang lebih daripada 5000 buah sekolah di UK menggunakan sistem tersebut.

Oleh sebab minat dan pengetahuan yang mendalam dalam bidang Internet dan perniagaan, beliau mula berjinak-jinak dalam bidang perniagaan Internet secara sambilan pada 1999. Selepas mendapati pendapatan daripada perniagaan Internet miliknya itu bertambah berlipat kali ganda, beliau mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada perniagaan tersebut.

Semenjak itu, Irfan hanya bekerja sepenuh masa dari rumah dengan hanya menggunakan komputer riba dan Internet. Dalam masa tiga tahun beroperasi, salah satu perniagaannya memperoleh keuntungan bersih sebanyak RM 1 juta tanpa pekerja dan peralatan komputer canggih. Modal permulaannya hanya RM500.

Ditanya sejak bila mula terfikir untuk terlibat secara serius dalam bidang perniagaan seperti ini, Irfan dengan senyum yang tidak pernah lekang dari bibirnya menjawab, 'Ketika berusia 18 tahun '

'Selepas Sijil Pelajaran Malaysia, saya mula memikirkan masa depan perniagaan ini. Saya berminat menceburinya setelah mendapat banyak sumber inspirasi melalui buku tentang kejayaan orang lain yang saya baca,' Katanya.

Kejayaan yang dimilikinya itu, menurut bapa kepada dua anak ini, memerlukan usaha yang bersungguh dan terancang. 'Saya bukan bergelar jutawan dalam sekelip mata, tetapi mengambil masa tujuh tahun untuk sampai ke tahap ini,'Katanya.

Menurut Irfan, semuanya bermula apabila beliau mula berminat mendalami kejayaan orang lain dalam bidang-bidang tertentu. 'Saya dapati mereka berjaya kerana melakukan perkara yang disukaai,'katanya.

Meminati Bill Gates yang dianggap sebagai idolanya, beliau menyatakan kekagumannya terhadap manusia paling kaya di dunia itu. 'Saya kagum dengan idea, konsep yang diketengahkan oleh beliau. Bill Gates juga seorang ayah yang baik. Walaupun beliau orang yang terkaya di dunia, tetapi masih tetap merendah diri.Kalau boleh saya ingin menjadi seperti beliau.'

'Dari awal hingga menjadi kaya, beliau buat perkara yang diminatinya iaitu pengaturcaraan [programming], Beliau menjadi kaya sebab buat perkara yang diminatinya. Saya juga selalu sarankan kepada peserta bengkel kendalian saya supaya buat perkara yang mereka minat, jangan terikut-ikut dengan industri yang kita sendiri tidak tahu keadaannya. Kalau hendak mencapai kejayaan sebenarnya industri apa-apa pun boleh tetapi yang paling panting, kita minat,' jelas beliau.

Ditanya tentang kelebihan perniagaan Internet, Irfan berkata, 'Kemudahan Internet sebenarnya memberikan potensi cukup luas dalam memperluas perniagaan dan kita boleh berniaga apa-apa sahaja di luar sana. Jenis perniagaan itu pula bebas asalkan mendapat permintaan.'

Menurut Irfan lagi perniagaan itu sesuai diceburi oleh siswazah menganggur kerana mereka mempunyaai pelbagai kepakaran bidang yang boleh diniagakan menerusi internet, asalkan mereka celik IT, mempunyaai peralatan komputer, dan kemudahan Internet.

'Perkara yang penting ialah kesungguhan dan yakin terhadap potensi diri untuk menjadi yang terbaik dan peluang menjadi jutawan sebenarnya terbuka luas untuk semua orang, ' tambah beliau.

Perniagaan Internet beliau yang menggunakan nama IdeaBubble, sehingga sekarang telah berkhidmat untuk lebih daripada 3000 orang pelanggan dari serata dunia. Kebanyakannya dari Amerika Syarikat, UK,negara-negara Eropah, Timur Tengah, Jepun dan Australia.

Antara perniagaannya yang berjaya termasuk mereka cipta E-book, mereka cipta laman web dan grafik, perkhidmatan SEO [Searca Engine Optimization ], Menjual peta, penempahan hotel, perunding multimedia, E-Niaga, dan e-pembelajaran.

Irfan juga tidak lokek berkongsi kejayaannya malah menulis buku berjudul, Rahsia Jutawan-Jutawan Internet Terbongkar, kepada orang ramai yang berminat mempelajari teknik berkesan untuk menjalankan perniagaan Internet. Dalam buku tersebut, beliau mencadangkan supaya pembaca yang ingin menjalankan perniagaan Internet hanya menjual satu produk atau perkhidmatan sahaja untuk setiap laman web yang dibangunkan kerana ini memudahkan mereka mencapai kejayaan.

Tidak ketinggalan beliau juga memberikan beberapa panduan bagaimana pembaca boleh membangunkan laman web mereka sendiri. Buku setebal 158 halaman terbitan Truewealth Sendirian Berhad ini berguna untuk mereka yang merancang untuk menjalankan perniagaan Internet.

Sehingga sekarang, Irfan mesih bekerja sepenuh masa di rumah dengan penuh selesa menggunakan Internet sebagai sumber pendapatan bersama-sama isteri dan sepasang cahaya mata. Katanya, hidup mesti diteruskan walaupun sudah bergelar jutawan.'Walaupun harta akan ditinggalkan setelah mati, tetapi berfikirlah bahawa pekerjaan yang kita lakukan hari ini adalah untuk kesenangan 1000 tahun lagi. Maka, wajib bekerja dan bekerja'


HakCipta terpelihara © 2010 RahsiaInternet.com & Irfan Khairi Sdn Bhd. Segala yang terkandung di dalam laman web ini tidak boleh di cetak semula secara digital atau cetakan tradisional tanpa kebenaran pemilik. TERMS & CONDITIONS PERNIAGAAN INTERNET